Follow by Email

mardi 16 juillet 2019

REALITES NOUVELLES AU MONTENEGRO


Exposition Réalités Nouvelles Hors-Les-Murs du 20/7/2019 au 20/8/2019
à la Modern Gallery de Budva (Montenegro).Vernissage le samedi 20 juillet à 20h30.

Le vernissage de l'exposition Budva peut être vu dans le journal TV de la RTB "Polis" du 22/07/2019 https://youtu.be/VSMT8auK3NU entre les minutes 18 et 22.Izložba, koju JU Muzeji i galerije Budve organizuje u saradnji sa Salonom „Nove realnosti“ iz Pariza, je jedna od najznačajnijih u ovogodišnjoj izložbenoj sezoni Ustanove i predstavlja značajnu kulturnu saradnju između Francuske i Crne Gore. Na izložbi, čija je kustoskinja Senka Subotić, će se predstaviti 50 umjetnika koji su svojim radom posvećeni isključivo apstrakciji.

Salon „Nove Realnosti“ („Réalités Nouvelles“) sa radom je otpočeo poslije Drugog svjetskog rata. Ima internacionalni karakter i okuplja najeminentnije umjetnike iz cijelog svijeta. Osnovan je 1946. godine, a zastupao je ideje umjetnika kao što su Kandinski, Modrian, Malevitch i Lisitzski, šireći ideje grupa koje su prethodile i bile aktivne u prvoj polovini 20 vijeka, prevashodno „Cercle et Carré“ i „Création-Abstraction“, da bi vremenom prerasle u asocijaciju koja danas nosi ime Réalités Nouvelles. Grupa okuplja preko četiri stotine umjetnika, orijentisanih na apstrakciju u domenu slikarstva, vajarstva, crteža, skulpture, instalacije i fotografije. Na izložbama koje se organizuju jednom godišnje, učešće uzimaju i apstraktni umjetnici koji nisu članovi, pa su tako početkom pedesetih počeli da izlažu i jugoslovenski umjetnici Petar Omčikus, Momčilo Milovanović, Bata Mihailović, Dado Đurić, Ljubinka Jovanović, Kosa Bokšan, Milija Belić i drugi.Danas je Salon otvoren za sve umjetnike koji se bave apstrakcijom u bilo kom vidu likovne umjetnosti, i predstavlja „odskočnu dasku“ umjetnicima za dalji uspijeh i napredak na polju apstrakcije, kao i nepresušan izvor ideja i mogućnosti. Asocijaciju čini četrdesetak umjetnika koji biraju predsjednika, a ujedno su njeni članovi zaduženi za organizaciju salona i izložbi, kako godišnjih u Parizu, tako i širom svijeta. Danas je na čelu ovog eminentnog salona Olivier Di Pizio, koji je predsjednik Komiteta Salona „Nove Realnosti” i direktor Galerije „Abstract Project”.

U Budvi će se predstaviti 50 izlagača, među kojima je I Milija Belić, srpsko-francuski umjetnik koji ima i posebnu ulogu u organizaciji ove izložbe i uspostavljanju značajne kulturne saradnje između Budve i Pariza. Takođe, pored brojnih inostranih umjetnika, budvanskoj publici predstaviće se i Ivan Jurašin iz Beograda, kao i Darko Karadžić, umjetnik porijeklom iz Crne Gorekoji je dobitnik prošlogodišnje nagrade salona.

Izložba će biti otvorena do 20. avgusta 2019. godine.


à lire sur 

http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/246899/radovi-50-slikara-iz-pariza-u-budvi.html


L'exposition est annoncée sur :

https://www.total-montenegro-news.com/lifestyle/4583-salon-exhibition-budva
http://montenegrina.net/fokus/budva-izlozba-salona-nove-realnosti-realites-nouvelles/
http://www.rtvbudva.me/vijesti/otvaranja-izlozbe-salona-nove-realnosti-realites-nouvelles/24214
http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/246899/radovi-50-slikara-iz-pariza-u-budvi.html